• Αρχική
  • Επισκέπτες
  • Εκκλησίες
  • Η Βυζαντινή Εκκλησία του Αγίου Δημητριανού του Ανδριδιώτου

Τουριστικός Οδηγός

Εκκλησίες

πίσω στην κατηγορία

Η Βυζαντινή Εκκλησία του Αγίου Δημητριανού του Ανδριδιώτου

Εκκλησίες

Η εκκλησία βρίσκεται βόρεια του Ιδαλίου, στο δρόμο που οδηγεί προς το χωριό Ποταμιά, στην περιοχή που ονομάζεται << Αγρίδι>>. Εκεί, εικάζεται ότι ήταν ο τόπος μαρτυρίου του Αγίου.

O Άγιος Δημητριανός γεννήθηκε πιθανόν στην Κύπρο και ο πατέρας του ονομαζόταν Αυγουστίνος.  Έζησε κατά την περίοδο των Αραβικών επιδρομών (7ος-10ος αιώνας) και ήδη από παιδί αναφέρεται ότι θεράπευσε κάποιον τυφλό.  Αργότερα έγινε αξιωματικός, αλλά εγκατέλειψε γρήγορα την κοσμική ζωή και ασκήτευσε σ’ ένα σπήλαιο στην περιοχή της Λευκοπετρίας, όπως εικάζεται ότι ονομαζόταν η περιοχή που είναι σήμερα κτισμένος ο ναός.  Εκεί, έμελλε να βρει μαρτυρικό θάνατο από έναν Αγαρηνό, ο οποίος βλέποντάς τον να προσεύχεται, τον κτύπησε μ’ ένα βέλος και εν συνεχεία τον αποκεφάλισε.  Λέγεται ότι από την κεφαλή του έτρεξε τότε γάλα το οποίο αλείφτηκαν πολλοί ασθενείς και θεραπεύτηκαν.

Η εκκλησία είναι κτισμένη με τετραγωνισμένους πωρόλιθους και είναι σχετικά μικρών διαστάσεων. Είναι μονόκλιτη με τρούλο που καταλήγει ανατολικά σε κυκλική αψίδα.  Ο τρούλος έχει τέσσερα παράθυρα και ένα μικρότερο στο Ιερό Βήμα.  Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο καλλωπισμένες εκκλησίες της Κύπρου, λόγω των ωραίων της αναλογιών.  Ο ναός αγιογραφήθηκε δύο φορές.  Παρά τις καταστροφές που υπέστησαν οι αγιογραφίες, είναι αρκετά διακριτές οι τοιχογραφίες που απεικονίζουν τον Άγιο Γεώργιο, τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, τον όσιο Συμεών το Στυλίτη, την εις Άδου κάθοδον, την Αγία Κυριακή, τη μετάληψη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, τον Άγιο Φημιανό και αρκετούς αδιάγνωστους Αγίους.  Στο δυτικό τόξο του νοτίου τοίχου, απεικονίζεται ολόσωμος, με στρατιωτική περιβολή, ο Άγιος Δημητριανός ο Ανδριδιώτης, προς τιμήν του οποίου, όπως πληροφορούμαστε από τη κτητορική επιγραφή πάνω από τη δυτική είσοδο, χτίστηκε ο ναός το 1317, με έξοδα του βυζαντινού άρχοντα Μιχαήλ Καστουρούμπου και της οικογένειάς του.

Μέχρι πρόσφατα υπήρχε η εντύπωση ότι ο τιμώμενος Άγιος ήταν ο Άγιος Δημητριανός, ο επίσκοπος Χύτρων (εικόνα του οποίου βρίσκεται στο τέμπλο) και γι’ αυτό το εκκλησάκι λειτουργούσε στις 6 Νοεμβρίου.  Ωστόσο, τόσο από την κτητορική επιγραφή, όσο και από την τοιχογραφία του Αγίου, καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για τον συγκεκριμένο τοπικό Άγιο.Πρόσφατα αγιογραφήθηκε η μορφή του σε φορητή εικόνα και τον Αύγουστο του 2003, γράφτηκε πλήρης ασματική ακολουθία για τον Άγιο, από τον ιερομόναχο του Αγίου Όρους Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη, η οποία ψάλθηκε για πρώτη φορά κατά τον εσπερινό και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στις 16 Αυγούστου 2004, κατά την εορτή του Αγίου. 

Η Μνήμη του Αγίου τιμάται στις 16 Αυγούστου εκάστου έτους.

Φωτογραφίες

Χάρτης