• Αρχική
  • Επισκέπτες
  • Εκκλησίες
  • Η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Τουριστικός Οδηγός

Εκκλησίες

πίσω στην κατηγορία

Η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Εκκλησίες

Στα ανατολικά της πόλης κοντά στην ακρόπολη του Αρχαίου Ιδαλίου, βρίσκεται το εκκλησάκι του αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Κτίστηκε γύρω στον 15ο αιώνα, είναι μονόκλιτη με τρούλο και μιμείται (με κάποιες ωστόσο ατέλειες) τόσο στο μέγεθος όσο και στο ρυθμό, το ναό του Αγίου Δημητριανού του Ανδριδιώτου.

Στο ναό σώζονται υπολείμματα τοιχογραφιών επαρχιακής τεχνοτροπίας, του 15ου αιώνα. Διακρίνεται τμήμα της τοιχογραφίας από τον Παντοκράτορα στον τρούλο και πιο κάτω Άγγελοι και προφήτες. Στο Ιερό Βήμα σώζονται υπολείμματα από την ένθρονη Θεοτόκο και διακρίνεται το κεφάλι του Αγγέλου στα δεξιά Της.  Πιο κάτω διασώζονται δύο ιεράρχες εξίτηλοι και στην ανατολική καμάρα τέσσερις Απόστολοι από τη σκηνή της Πεντηκοστής.  Στο Βόρειο τόξο υπήρχε – όπως και στον Άγιο Δημητριανό – μεγάλη τοιχογραφία του Αγίου Γεωργίου.

Η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου και η ημικατεστραμμένη εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, χρονολογούνται στα 1600 και είναι εξαίρετης κρητικής τεχνοτροπίας. Εξαιτίας κάποιων επιμέρους τεχνοτροπικών στοιχείων, αποδίδεται στο ζωγράφο, Εμμανουήλ Τζανφουρνάρη.

Ο ναός λειτουργείται στις 23 Απριλίου (μνήμη του Αγίου Γεωργίου), 3 Νοεμβρίου (ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου)και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Φωτογραφίες

Χάρτης