ΤΖΑΜΙ (Τουρκοκυπριακό τέμενος)
Το Τουρκοκυπριακό Τέμενος βρίσκεται μέσα στον παλαιό πυρήνα του Ιδαλίου. Αποτελείται από τον κύριο χώρο του Τζαμιού, τη βεράντα στη βόρεια πλευρά του, τον Μιναρέ στη βορειοδυτική γωνία του, το βοηθητικό κτήριο στα ανατολικά του και την αυλή στα νότια. Το Τζαμί και ο Μιναρές, όπως προκύπτει από τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους, φαίνεται ότι είναι κτίσματα του τέλους του 19ου αιώνα. Το βοηθητικό κτίριο είναι νεώτερο. Πάνω από την κεντρική είσοδο του Τζαμιού υπάρχει επιγραφή, στην οποία αναφέρεται η χρονολογία ανέγερσής του, το 1862-63.
Το Τζαμί έχει συντηρηθεί το 2006 από το Υπουργείο Εσωτερικών, με συγχρηματοδότηση του Δήμου Ιδαλίου. Έχει διαστάσεις 8,10 Χ 10,35 μέτρα. Το Μιχράμπ (με κατεύθυνση προς τη Μέκκα) βρίσκεται στο μέσο του νοτίου τοίχου, απέναντι ακριβώς από την είσοδο. Στην βορειοανατολική πλευρά του εσωτερικού του, υπάρχει κτιστό υπερυψωμένο επίπεδο από όπου εισέρχεσαι στον Μιναρέ.
Το Τζαμί είναι πετρόκτιστο με δάπεδο στρωμένο με κυπριακά γυψομάρμαρα, τα οποία φαίνεται ότι τοποθετήθηκαν πάνω από παλαιότερο δάπεδο. Η βεράντα έχει δύο τόξα, τα οποία στηρίζονται σε έναν κίονα στο μέσον και στους τοίχους της οικοδομής. Το δάπεδό της αποτελείται από μεγάλου μεγέθους κυπριακά γυψομάρμαρα σε διάφορα σχήματα και ακανόνιστη διάταξη.
Το Τζαμί διαθέτει την κεντρική είσοδο, έξι παράθυρα και μια επιπλέον είσοδο που οδηγεί μέσα από το Τζαμί στον Μιναρέ. Οι ξύλινες πόρτες, τα παράθυρα της βόρειας πλευράς και η κεντρική είσοδος, ακολουθούν τα κατασκευαστικά και μορφολογικά πρότυπα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ενώ τα παράθυρα των υπόλοιπων πλευρών, ακολουθούν νεοκλασικά πρότυπα. Από τα παράθυρα αυτά μόνο ένα σώζεται στην αυθεντική μορφή του, ενώ τα υπόλοιπα τρία είναι νεότερες κατασκευές.
Ο Μιναρές καταλαμβάνει τη βορειοδυτική γωνία του τζαμιού. Είναι κτισμένος με λαξευτές πέτρες σε ολόκληρη την επιφάνειά του. Ολόκληρο το εσωτερικό του καταλαμβάνεται από γυριστή σκάλα, αποτελούμενη από 48 πέτρινα σκαλοπάτια.
Στο ύψος 8m περίπου από το δάπεδο εισόδου του Μιναρέ υπάρχει εξώστης, ο οποίος συνέβαλλε στις .ειτουργικές ανάγκες του Τζαμιού.
Το βοηθητικό κτήριο είναι ορθογώνιο και εφάπτεται της βεράντας και τμήματος της ανατολικής πλευράς του Τζαμιού. Είναι κτισμένο με ακανόνιστες πέτρες και χαλικώματα, ενώ το δάπεδο είναι νεότερο από τσιμέντο. Το κτήριο έχει δύο εισόδους, (μία προς την αυλή του Τζαμιού και μία στα νότια προς μια μικρή τριγωνική αυλή) και τρία παράθυρα (ένα στη βόρεια και δύο στην ανατολική πλευρά).